Tallriksmodellen

Tallriksmodellen

Ett hälsomål för kursen är jobba med balans i kosten både när det gäller mängden mat och innehållet, vilket ofta handlar om att äta mer grönsaker. Det är viktigt att försöka bjuda in till kunskap om kosten på ett lustfyllt sätt. På folkhögskolan serverades lunch och middag som buffé. Att äta från ett buffébord två gånger om dagen är riskfyllt för alla, när det gäller energiintag. Vi ville dock inte arbeta med pekpinnar eller förbud utan hittade en annan lösning, tallriksmodellen.

Efter ungefär ett år introducerades Tallriksmodellen. Passet startade med en teoristund om mat.
Vi resonerade om Hälsa och försökte svara på frågor som:
Vad händer om man äter för mycket?
Vad händer om man äter för lite?

Deltagarna fick boken Smarta val som ges ut kostnadsfritt av Konsumentverket

I materialet finns arbetsblad med tallriksmodellen och deltagarna fick färglägga tallrikens olika delar. Rött för kött, fisk och korv. Gult för potatis, pasta och ris. Grönt för grönsaker. De fick också rita in vad de ätit till lunch. Inom målgruppen finns också de som har problem att de äter för lite, att det finns risk att de inte får i sig tillräckligt med näringsämnen. Vi hade diskussioner hur man kan få i sig vitaminer om man inte äter grönsaker eller äter frukt. Vi frågade till exempel ”Du dricker juice, mjölk och nyponsoppa, eller hur?” Flera av deltagarna äter inte grönsaker eller frukt. Att inte äta vissa maträtter kan bero på födoämnesallergi men deltagaren också ha en perceptionsstörning så att vissa konsistenser eller smaker känns obehagliga. Perceptionsstörning förekommer relativt ofta vid autismspektrumstörning, ett tilläggshandikapp flera av deltagarna har.

Vi hade skaffat vita tallrikar till deltagarna. De fick måla sin egen tallriksmodell med porslinsfärg och skriva sitt namn eller signatur. Den tallriken fick de ta med sig hem när färgen härdats. Vi målade också en klassuppsättning med tallriksmodellen som var framdukade när kursen Anpassad IT åt i matsalen. Dessutom hade då bufféborden gröna, röda och gula skyltar.

Deltagarna fick i läxa att fotografera måltider när de provade tallriksmodellen hemma.