Bildstöd

Bildstöd

På kursen har vi genomgående använt bildstöd. De exempel som finns på denna webbsida återfinns också på andra ställen på denna webbplats. Eftersom halva klassen inte kunde läsa eller skriva har vi ansträngt oss att göra allt material med bilder som kompletterats med lättläst text. Vi har tillverkat det mesta bildstödet i Ord och Bildfabriken, något material har vi också gjort i Word. Om vi tillverkat materialet i word-format har vi bifogat det som en rft-fil, som kan läsas av alla datorer. Då kan man själv gå in och ersätta bild och text med det man behöver. Har materialet tillverkats i Bildfabrikens Ord och Bildstudio finns inte den möjligheten. Då får exemplet tjäna som en inspiration men det kan skrivas ut. I Bildfabriken arbetar man med mallar. Vi har upptäckt att det har sparat mycket tid. En mall kan användas till flera olika bildstöd t.ex. recept. Vi har som förstahandsval använt pictogram för olika aktiviteter och foton när det gäller personer, maträtter och ingredienser samt logotyper till olika länkar.
Nedan följer ett antal exempel på Bildstöd.

Schema

Något som verkligen uppskattats och också efterfrågats av deltagarna är schemat som svarar på frågorna När, Vad, Var, och med Vem. Vi har skickat ut schemat och ett infobrev med post en vecka före kursen. När väl deltagarna hade fått sitt schema skickade vi schemat och infobrevet digitalt till stödpersonerna. Det har varit viktigt att deltagarna fått informationen först, så det var de som kunde visa och berätta för personal eller föräldrar. Det har också varit viktigt att presentera besökare till kursen med både foto och namn.

Exempel 1 - Schema för nedladdning och utskrift

Packlista

Något som blev tydligt var behovet av individuella packlistor. Att göra dessa ingick som en uppgift i stödpersonskursen. För någon har också denna packlista använts för att pricka av att allt kom med hem. Att inte ha med sig varma kläder, bindor, gympaskor blir besvärligt och en onödig belastning för deltagarna. Det ligger i funktionsnedsättningen att det kan vara svårt att fråga om hjälp och eftersom vi inte heller kände deltagarna från början kunde det vara svårt att upptäcka att någon hade problem.

Exempel 2 - Packlista för nedladdning och utskrift

Bildrecept

Till all mat vi lagade eller bakade framställde vi bildrecept. På recepten fanns bild och text på redskap och ingredienser samt bild och text till alla moment. Vi använde färgade mått som vi köpt på Trollreda. Recepten skrevs ut på papper och delades ut till deltagarna. Recepten fanns också inlagda i programmet Starta så de blev sökbara på deltagarens dator under Hälsa mat Recept.

Exempel 3 - Smootierecept för nedladdning och utskrift

Arbetsbeskrivningar och övningsuppgifter

Exempel 4 - Göra ren datorn för nedladdning och utskrift



Exempel 5 - Övningsuppgfter - Flyter, flyter inte för nedladdning och utskrift



Exempel 5 - Övningsuppgifter - Går att äta, går inte att äta för nedladdning och utskrift



Exempel 6 - Sök och finn promenad för nedladdning och utskrift



Exempel 7 - Informationsmaterial - Brandinformation för nedladdning och utskrift



Pratstöd

Fika med nån du inte känner, Hur är det att gå en distanskurs på Mora Folkhögskola

Exempel 8 Pratstöd för nedladdning och utskrift



Vi har också använt bildstöd för att välja, vilken bok man vill lyssna på eller vilket program man vill visa

Bildstöd har använts till utvärderingarna efter kursveckan. Bilderna från schemat sätts upp på blädderblock så deltagarna kan gå fram och betygsätta de olika momenten med etiketter, med egna smilisar, på en termometer….. Så här kan det se ut: