Falun

Falun

Falun

Kursen hade planerat att åka på studieresa till Falun. Dessa planer ändrade vi dock så att vi upplevde Falun på skolan istället. En av anledningarna att vi ändrade planerna var att deltagarna uppskattar att vara på skolan bland övriga studerande, i matsal och på raster. Dessutom reste flera deltagare också långt för att ta sig till Mora.

IT lektion

Dalarnas museum har gett ut en CD-skiva med korta berättelser om hur man levde på 1600-talet i kopparstaden Falun. Dessa korta berättelser läses på dialekt med stor inlevelse men med ganska svåra ord. Deltagarna fick varsin berättelse inlagd i sina datorer i programmet Starta och i läxa att lyssna till nästa träff. Vid redovisningen berättade deltagarna om vad berättelsen handlat om. De flesta hade uppskattat att lyssna på dessa berättelser och ville ha nya berättelser inlagda.

Hälsa Rörelse lektion

På tisdagskvällen innan vi grillade korv lekte vi kurragömma. Det var mycket uppskattat, några deltagare ville göra det om och om igen. Det var roligt ända tills sista gången då vi inte kunde hitta en deltagare. Vi letade i säkert 40 minuter även utanför det område vi sagt att vi skulle hålla oss inom. När något sådant här händer blir både deltagare och även vi personal oroliga. Till slut hittade vi den stolta deltagaren som tyckte hon gömt sig jättebra. Vi som planerat denna aktivitet fick ta oss en funderare hur vi kan göra det tydligare nästa gång. Främst när det gäller tiden. Hur signalerar vi att tiden är ute? Det blev bra diskussioner efter detta äventyr.

Hälsa Mat lektion

Eftersom Falun är känd för sin falukorv fick deltagarna lära sig hur man gör korv. Vår hälsopedagog visade och deltagarna fick hjälpa till och göra sina egna korvar. Korvarna märktes med namn och deltagarna fick grilla sin egen korv på kvällens uteaktivitet.

Hälsa Skapande lektion och Kulturlektion

Vi kontaktade Dalarnas museum och deras pedagog Lotta Gildebrand. Hon planerade ett eftermiddagspass med gruppen där hon arbetade med drama, bilder, musik och praktiska övningar för att berätta om Falu Koppargruva och hur man levde på den tiden. Deltagarna fick rita med kol och måla med Falu rödfärg inspirerade av pedagogen från Dalarnas museum. Tavlorna ställdes ut i skolans matsal till Valborg.

Varje Valborgsmässoafton ordnar Mora Folkhögskola en årlig Loppis, fika försäljning, majbrasa och tal. Det kommer många besökare. Detta år fick även deltagarna från kursen Anpassad IT erbjudande om att få hjälpa till att jobba på loppmarknaden. Två deltagare nappade på det och sålde stolta husgeråd under fyra timmar. Flera bekanta kom och handlade. Deltagarna fick tillfälle att berätta att de gick en kurs på Mora Folkhögskola.