Studieresa Stockholm

Studieresa Stockholm

Studieresa Stockholm

I kursen ville vi att en studieresa skulle ingå. Vi väntade till fjärde terminen för att deltagarna skulle känna sig trygga med oss personal och varandra. Att komma till en helt ny miljö ställer nya krav och kan vara en stor utmaning för personer med måttlig utvecklingsstörning. Läs mer om hur vi arbetade med tydliggörande pedagogik och bildstöd under IT på kursen

IT lektion

Alla deltagare hade sina datorer med sig för att visa hur de arbetat med IKT på seminariet Allas rätt till nätet. Se IT på kursen

Naturlektion

Vi började på Naturhistoriska riksmuseet och såg utställningen ”Djuret människan”. Den handlade om att jämföra människan med de andra djuren. På vilka sätt liknar vi varandra och hur skiljer vi oss åt. Det fina med den här utställningen och det som gjorde den till ett så uppskattat besök var att det fanns många interaktiva stationer för alla sinnen. Vi fick prova på, utmana oss själva och jämföra våra sinnen och krafter med djurens.

Vi var också på Cosmonova där vi såg filmen ”Osynliga mysterier” som visade sådant som vårt öga i vanliga fall inte uppfattar i vardagen, för att det är för snabbt, för långsamt eller för litet.

Samhällslektion

Vi gjorde också ett besök i Gamla stan där vi promenerade på de smala gatorna. Vi tog oss till Stortorget där vi berättade om svensk historia, Gustav Vasa och Stockholms blodbad. Vidare besökte vi Storkyrkan och borggården utanför Kungliga slottet. Vi hade sådan tur att vi fick se prinsessan Victoria åka förbi.

Hälsa Rörelse lektion

I Stockholm blev det många steg när vi skulle förflytta oss mellan de olika besöksmålen. Det var också många trappor, rulltrappor och för några deltagare hiss som vi behövde hitta och klara. Både personal och deltagare var ovana att röra sig snabbt, vilket man måste klara när man åker kollektivt i Stockholm i rusningstrafik. Våra strategier att hålla ihop två och två var viktiga när vi var utspridda i tunnelbanevagnar och på bussar. Vi gjorde flera stopp för att se så alla var med, skulle hinna gå på toaletten eller uträtta något annat viktigt som att till exempel köpa en souvenir eller ett par speciella träningsskor som inte fanns på hemorten.

Hälsa Mat och Kulturlektion

På tisdagskvällen hade vi förbeställt mat på en fin restaurang. Vi hade i förväg skickat listor med all specialkost. En deltagare som endast äter några få rätter visade prov på en egen strategi när han går på restaurang. ”Jag beställer vegetariskt. Jag tar kokt potatis.” Då kändes det bra att bli serverad av en professionell personal som inte började en diskussion ”Ska du inte ha något mer?”. Vi fick sitta vid ett fint dukat långbord och sjöng och skrattade, firade födelsedagar och höll tal innan vi åkte till hotellet och inkvarterade oss.