Tältning

Tältning

Idén att åka ut och tälta fick vi från en deltagare som sa när vi varit på skogsdagen, ”Jag har aldrig sovit i tält jag”. Inför tältutflykten var det en hel del förberedelser; hitta ett ställe lagom långt bort men ändå i skogen, hyra ett militärtält och få hjälp med uppsättning och nedplockning. Vi hyrde tältet av scouterna. På deras område fanns en möteslokal med kök samt ett hus med toalett, dusch och ett sovrum med våningssängar som vi fick låna. Inför denna träff fick jag mail från en deltagare som sa att hon inte kunde följa med till skogen för att det inte fanns toalett. Vi kunde lugna henne med att det fanns toaletter dit vi skulle och hon kunde följa med. Några deltagare hade inte egen utrustning och de fick låna liggunderlag och sovsäckar.

Under vår tältutflykt regnade det hela tiden. Det regnade så mycket att det militärtält från 40-talet som vi lånat inte höll tätt. Under natten regnade det in. Då var det tur att deltagarna kunde ta sina liggunderlägg och sovsäckar och gå in under tak. Vi åt också middag och frukost inomhus. Några deltagare hade från början sagt att de inte ville sova i tält och de sov i våningssängarna i huset. Det var tur att vi hade extra vantar och mössor med oss att låna ut, det är inte roligt att frysa.

Naturlektion

När vi kom fram till vår lägerplats satte alla deltagare på sig sina regnkläder. Vi började med att inspektera tältet där vår naturpedagog hade förberett en brasa så det var varmt och skönt. Därefter begav vi oss ut på en frågepromenad i naturen. Vid varje kontroll fick deltagarna en fråga som illustrerades med växter och djur. Trots den kuperade terrängen och den hårda blåsten var det ingen av deltagarna som gav upp.

Efter lunchen fick deltagarna prova på att göra upp eld och få vatten att koka. Grupperna fick sig tilldelade tändstickor, näver, ved, en kastrull och vatten. Deltagarna tävlade i lag, tre och tre, och det var en engagerande aktivitet att själv lägga på trästickor på elden för att få vattnet att koka så snabbt som möjligt. Om man går i skogen vill man ju inte gå vilse därför är det bra att ha en kompass som visar vägen. Vi tillverkade en sådan med hjälp av en magnet, en nål, en kork och prövade den i en skål med vatten. Eftermiddagslektionen avslutades med hästskokastning.

Hälsa Rörelse lektion

Att röra sig i skogen är ett utmärkt rörelsepass. När man sover i tält behöver man också upp och ner från marken många gånger. Vi har hört från stödpersoner att deltagare som tidigare vägrat åka med till skogen nu kommer med läxorna i högsta hugg och säger att de ska gå till skogen. Vid ett tillfälle undrade en stödperson om de kunde åka nästa dag istället för det var så dåligt väder. ”Det finns inget dåligt väder bara dåliga kläder blev svaret”.

Hälsa Mat lektion

Också när det gällde maten var det en hel del planering inför tältutflykten. Vi hade beställt lunch från skolans kök som vaktmästarna körde ut. Köket hade boxar så maten kunde hållas varm. Det var inte bara mat och all specialkost vaktmästarna hade med sig. Köket hade skickat med tallrikar och bestick, hushållpapper, diskmedel och handdukar, allt vi kunde tänkas behöva. Vi fick också frukostmaten med denna leverans.

Till middag hade vi planerat crepes. Deltagarna fick laga sina egna pannkakor på öppen eld. Bildrecepten fanns med i plastfickor och alla hade sin egen uppsättning ingredienser och redskap. Inte gjorde det något att det regnade. Tallrikarna fick deltagarna märka upp med sitt namn. Hela tiden fick vi vara noga med specialkosten med tanke på matallergierna. Till fyllning lagades köttfärs och ett vegetariskt alternativ. När maten var klar och alla var hungriga upptäckte vår hälsopedagog att det kunde finnas spår av gluten i sojan hon använt till köttfärsen. Vi fick kolla med köket om de medskickade hamburgarna var helt fria från gluten och när vi fick klartecken behövde vi inte åka iväg för att skaffa ny mat. Efter att ha varit ute en hel dag och fått vänta på maten fick deltagarna en alldeles speciell erfarenhet; maten smakade jättegott. Efter middagen fick deltagarna göra iordning sin egen sovplats, i tältet eller i sovrummet. En deltagare som inte kunde sova med andra fick sova i ett tvåmanstält tillsammans med en personal.

Hälsa Skapande lektion

Deltagarna fick varsin pappram i olika storlekar. Uppgiften var att hitta konstverk i naturen och rama i dessa. Kreativiteten flödade och konstverken fotograferades.

Kulturlektion

På kvällen hade vi planerat lägerbål. Med tanke på det ihållande regnet hade vi vårt lägerbål inomhus. Några historier berättades också. Mot slutet av kvällen kom vår hälsopedagog och hämtade deltagarna två och två. Hon hade förberett stationer i köket där deltagarna fix mixa sina egna Smoothies. En mycket uppskattad avlutning på en spännande dag. Sen var det dags för tandborstning och att gå ut till tältet och krypa ner i sin sovsäck.

IT-lektion

Deltagarna fick bilder från tältningen på sina USB-minnen samma dag som vi kom tillbaka. De kunde självständigt öppna upp dessa foton i programmet Fotostudion genom att klicka på symbolen för USB. Deltagarna valde ett foto, bildbehandlade fotot och sparade ner det i mappen för Easy Mail. Uppgiften på lektionen var att skicka foton till sina stödpersoner.